Kotoutumiskouluttaja
13.12.2022 Tarinat

Henkilökunta esittelyssä: Kotoutumiskouluttajat

Yrityskulttuurimme saa käyttövoimansa osaavasta, ammattitaitoisesta ja sitoutuneesta henkilöstöstämme. Kotoutumiskouluttaja tekee erittäin merkityksellistä työtä maahanmuuttajien kotouttamisen parissa auttaen rakentamaan vahvempia, osallistavampia ja kulttuurisesti monimuotoisempia yhteisöjä, joista on olennaisia etuja vastaanottajamaalle ja maahanmuuttajille itselleen.

Maija Luoma (Kotoutumiskouluttaja)

Hieman itsestäni

Olen Maija Luoma, kotoutumiskouluttaja Eezy Työllisyyspalveluilla. Olen kotoisin Kannuksesta ja valmistuin Tampereen yliopistosta suomen kielen tutkinto-ohjelmasta vuonna 2017. Saman vuoden syksyllä aloitin työt täällä, silloisella Valmennuskeskus Publicilla. Sitä ennen olin ehtinyt hankkia hieman kokemusta S2-alalta vapaaehtois-, kesätyön ja työharjoittelun kautta Suomessa, Virossa ja Yhdysvalloissa.

Työskentelen kotoutumiskouluttajana Kokkolassa, välillä olen opettanut myös verkossa. Näiden viimeisen viiden vuoden aikana olen opettanut Kokkolassa sekä peruskotoja että suomen kielen jatkokoulutuksia. Tällä hetkellä on menossa yksi alkuvuonna päättyvä peruskoto ja sen jälkeen alkaa seuraava.

Aloittaessani työt täällä olin vasta aivan aloitteleva S2-kouluttaja, mutta onneksi silloiset kollegani Kokkolassa olivat oikein avuliaita ja asiantuntevia. Opin heiltä valtavasti tästä työstä. Minulla on alusta pitäen ollut mukava ja tervetullut olo tässä työyhteisössä niin kollegojen kuin esihenkilöidenkin osalta, ja olen aina saanut apua ja neuvoja niitä pyytäessäni. Pidän siitä, että minulla on kouluttajana vapaus suunnitella opetusta niin kuin haluan, käyttää luovuuttani ja kokeilla uutta. Sen ansiosta työ pysyy kiinnostavana ja antaa minulle mahdollisuuden kehittyä ja oppia lisää.

Palkitseva työ

Kaikkein palkitsevinta työssäni (kotoutumiskouluttaja) on itse opiskelijat ja heidän edistymisensä. Rakastan sitä, että voin tehdä työtä, josta nautin ja joka myös hyödyttää muita ihmisiä, sillä suomen kielen oppiminen edesauttaa suuresti opiskelijoiden kotoutumista Suomeen sekä opiskelu- tai työpaikan saamista ja sitä kautta osallisuutta suomalaiseen yhteiskuntaan. On ihanaa seurata, kuinka opiskelijoiden kielitaito ja varmuus käyttää suomea karttuu ja kuinka he kurssin loppuessa useimmiten saavat opiskelu- tai työpaikan. 

Mieleen jäänyt onnistuminen

Kerran erään kotokurssin ensimmäisillä viikoilla yksi opiskelija kysyi hieman epätoivoisena englanniksi, onko suomea lainkaan mahdollista oppia, kun se tuntuu niin vaikealta. Lohduttelin, että kyllä hän ja muut kurssilaiset sitä vielä oppivat. Reilun vuoden päästä samainen opiskelija oli käynyt loppuun kyseisen koton ja sen jatkokurssin sekä läpäissyt ongelmitta YKI-testin. Silloin muistelimme huvittuneena tuota hänen kommenttiaan suomen kielen oppimisen alkuvaiheesta ja iloitsimme siitä, kuinka hyvin hän oli onnistunut oppimaan tätä ”mahdottoman vaikeaa” kieltä.

Maria Kajava (Kotoutumiskouluttaja)

Hieman itsestäni

Olen Maria Kajava, kotoutumiskouluttaja ja venäjän kielen opettaja Eezy Työllisyyspalveluilla. Minulla on venäjän kielen opettajan kokemusta noin. 10 v. ja kääntäjän kokemusta yhteensä noin 25 vuotta. Aloitin työskentelyt kotoutumiskouluttajana vuonna 2016. Ryhmäni ovat kaikki erilaisia, minkä takia olen oppinut jatkuvasti uutta, kuten uusia opetusmenetelmiä.

Palkitseva työ

Kaikkein palkitsevinta työssäni (kotoutumiskouluttaja) on, kun opiskelija saavuutta tavoitteensa, pääsee töihin tai opiskelemaan esim. ammattikouluun tai yliopistoon ja pystyy hoitamaan omia asioita ilman apua.  Eezy Työllisyyspalvelut on mukava ja antoisa työnantaja. Tatu, Marjo ja Sanna ovat mahtavat ja ammattilaiset esimiehet. Olen saanut aina apua, neuvoa ja tsemppausta heiltä. Myös muut kollegat ovat ammattilaiset, mukavat ja auttavaiset ihmisetVaikka olen verkkokouluttaja en tunne itseäni eristetyksi. Chatit ym. toimivat hyvin. 

Mieleen jäänyt onnistuminen

Minun ensimmäisessä ryhmässäni oli yksi nuori mies Somalaista, joka tuli minun ryhmääni paperilapun kanssa, jossa luki kuka hän on, mistä hän on kotoisin ym. Hänen kielitasonsa oli 0. Omassa kotimaassansa hän opiskeli vain 3 vuotta koulussa, eikä hän puhunut englantia. Viiden kuukauden päästä hän oli jo A2.2- tasoinen ja piti esitelmän aiheesta ”Vinkkejä miten nopeasti voit oppia suomea”. Hän puhui ilman paperia, vastasi kysymyksiin ym. Parin kuukauden päästä hän pääsi peruskouluun. Pääsykokeessa hän sai suomen kielestä täydet pisteet. Hän oli ainoa opiskelija viim. 5 vuoden aikana, joka sai täydet pisteet kielitestistä. Hänen esikoisensa sai nimeksi Maria, minun kunniakseni, koska tämän opiskelijan mukaan olen muuttanut hänen elämänsä ja annoin valoisan tulevaisuuden. Ja edelleenkin kun näimme toisemme kaupassa tai kadulla, pysähdymme juttelemaan ja vaihdamme kuulumisia.  

Tarinat