Onnistuneesti Uudelle Uralle!
20.12.2022 Tarinat

Onnistuneesti Uudelle Uralle!

Eezyn Uravalmennuksella avataan vuosittain satoja uusia urapolkuja asiakkaille. Luvialaisen Haije Junnilan urapolku aukesi Eezyn ja Attendon projektiyhteistyön kautta Luvialla sijaitsevaan Attendo Majakkatupaan.

Haije, mistä kaikki sai alkunsa ja mitkä seikat vaikuttivat ammatinvalintaan?

Oon ollut myyjänä suurimman osan työurastani. Jossakin vaiheessa aloin miettimään alan vaihtoa. Erilaisissa ammatinvalintatesteissä kärkeen nousi aina hoitoala. Myyjän ura sai jäädä ja päädyin henkilökohtaiseksi avustajaksi. Työnä se sai itseni vakuuttumaan siitä, että minulla on sisäinen hoivavietti, jota saan toteuttaa ja vahvisti sen miksi hoito-ala oli aina kärjessä testeissä. Mutta tuntu että se ei täysin täyttänyt sitä mitä hain.

Olen myös elämässäni seurannut läheltä päihde- ja mielenterveys ongelmista kärsiviä, heidän auttamisensa on lähellä sydäntäni.

Miten tilanne eteni – minkälaiset askeleet olivat?

Työ oli osa-aikatyö ja työvoimatoimistosta kysyttiin haluaisinko osallistua koulutuspilottiin jossa lisätään työssä oppimisen mahdollisuuksia. Saisin tueksi myös uravalmentajan! Se vahvisti päätöstä sanoa ”kyllä”.

Hyvin pian ”kyllä” sanomisen jälkeen istuimme jo Kirsi Kutilan, uravalmentajani kanssa miettimässä tilannettani. Uraani ajatellen sain sanoa mitä kaipasin silloiseen työhöni lisää. Mitä en haluaisi tehdä loppuelämääni. Mitä epävarmuuksia minulla oli oppimisessa jne. Keskusteluiden perusteella uravalmentaja osasi nostaa esiin asioita, joita en olisi itse osannut ottaa huomioon tai ajatella! Kun palapelin palaset ikään kuin laitettiin paikoilleen, näkyi ”kuvassa” kaksi asiaa, lähihoitaja ja työkokeilun kautta oppisopimus. Lähihoitajana voisin myös erikoistua mielenterveys- ja päihdetyöhön, joka on lähellä sydäntäni.

Kirsi kertoi, että Eezy tekee yhteistyötä Attendon kanssa. Laadimme päivitetyn cv:n, jonka liittäisin oppisopimuspaikkojen hakemiseen. Ja siitä muutaman päivän päästä istuttiin uravalmentajani Kirsin ja Hoivakoti Majakkatuvan johtajan, Kati Laasan huoneessa.

Onnistuneesti Uudelle Uralle!
     Attendo majakkatuvan yksikönjohtaja Kati Laasa, Haije Junnila ja Eezyn Kirsi Kutila iloitsevat työstä jonka vaikutukset ovat konkreettisia, merkityksellisiä ja oman arvomaailman mukaisia.
Tutustumiskäynti, tunnelma, päätökseen vaikutti

 Se tutustumiskäynti tuntu siltä kuin se olis ollu liian hyvä ollakseen totta! Kati istu huoneessaan villasukat jalassa, ovi auki, koska haluaa kuulla asukkaiden ääntä ja elämää. Siitä tuli heti sellainen olo, että hän on helposti lähestyttävä ja lämmin ihminen. Keskustellessa tuli esiin arvoja, joita työpaikalla pidetään tärkeinä ja jotka on itselle tärkeitä. Olin aika nopeasti myyty! Allekirjoitettiin työkokeilu paperit ja selvisi että jos työkokeilujakson jälkeen tuntuu siltä, että haluan jäädä niin saisin oppisopimuspaikan. Tutustumiskäynnillä lähdettiin kiertämään Majakkatupaa niin Kati oli etukäteen kertonut myös henkilökunnalle tulostani ja siitä tuli tosi tervetullut olo myös henkilökunnan puolesta. Tuntu että oisin ollut jo yks heistä.

Majakkatupa on tehostetun palveluasumisen 20-paikkainen yksikkö ikääntyville asukkaille. Kodikas, visuaalisena ihmisenä kiinnitin siihen heti huomiota. Asukkaisiin olen jo kiintynyt ja olen jopa saanut lempinimen, hihittäjä Haije, nauran paljon. Puolitoista kuukautta täällä tutustumisen jälkeen voin sanoa, että tunnen itseni yhdeksi heistä ja siitä kiitos kuuluu täällä oleville hoitajille! Työkokeilujaksoni oli tarkoitus olla aluksi kuukauden mittainen mutta menetin yllättäen äitini- Keskustelin Kirsin ja Katin kanssa ja päädyimme siihen tulokseen, että jatketaan työkokeilua tämän vuoden loppuun ja tammikuun alusta aloitetaan oppisopimus. Se osoittautui oikeaksi päätökseksi ja olen siitä erittäin kiitollinen, että tilanteeni otettiin huomioon Eezylla ja Attendolla.

Miksi oppisopimus oli sinulle sopivin opintomuoto?

Yksinkertaisuudessaan, opin paremmin käytännössä! Ajatus siitä että opiskelisin kokoaikaisesti tuntuu jopa ahdistavalta. Mulla on jonkinlainen oppimishäiriö, sitä ei ole tutkittu mutta tiedostan sen itse. Oppisopimus tuntuu sellaiselta vaihtoehdolta, että selviän ja onnistun!

Vaikuttaako opiskelun aloittamiseen aikuisena vahvempi itsetuntemus ja oma arvomaailma?

Ehdottomasti vaikuttaa! Minun kohdalla. Iän myötä itsevarmuus kasvaa eikä sitä häpeä tuoda esiin esim. oppimisvaikeuksia. Osaa jo vähän nauraakin itselleen. On työelämästä kokemusta. Uskaltaa tuoda esiin omat arvot ja pitää kiinni niistä. Tähän mennessä tietää mitä haluaa.

Minkälaisia neuvoja haluaisit antaa muille, jotka pohtii uravalintoja?

Carpe diem. Minä tartuin ja nyt olen tässä. 50-vuotiaana ei ole liian myöhäistä vaihtaa alaa tai lähteä opiskelemaan esim. oppisopimuksella.  Uravalmentajasta oli apua asioiden punnitsemisessa vahvuuksien ja osaamisten miettimisessä mutta myös niitä heikkouksien tukemisessa. Oli hienoa saada ikään kuin räätälöidä uravalmennuksen avulla itselle työpaikka.

Eezyn maksuttomia työhönvalmennuspalveluita on saatavana Te- Toimistosta ja kuntakokeilusta, kysy omalta asiantuntijaltasi tai ole yhteydessä suoraan Eezyn työllisyyspalveluihin. Tutustu myös Eezyn ryhmävalmennuksiin sekä Eezy Personalin uravalmennuksiin. https://tyollisyyspalvelut.eezy.fi/    info.tyollisyyspalvelut@eezy.fi

Tarinat