31.8.2020 Uutiset

Työhaastattelusimulaatio ja muita työnhakua helpottavia keinoja

Valmentaja Tiina Maja valottaa, millaisia eri metodeja työhönvalmennuksissa käytetään, jotta valmennettavat saisivat mahdollisimman hyvät eväät työnhakuun.

Asiakkaan tullessa valmennukseen hän ei välttämättä täysin vielä tiedä, mitä kaikkea palvelu voi pitää sisällään. Alkuhaastattelun jälkeen alamme työskennellä kohti yhdessä sovittuja tavoitteita ja sovimme työskentelytavoista. Perinteisen työn hakemisen rinnalla on mahdollista hyödyntää moninaista tukea työnhakuun ja osallistua erilaisiin harjoituksiin.

Poikkeusaikoina etätöissä työyhteisössämme keksittiin ottaa käyttöön työhaastattelusimulaatiot videopuhelun välityksellä. Usein työnhaussa jännittävintä on työhaastatteluissa käyminen. Miten vastaan, että erotun joukosta? Mitä voin sanoa kehittämiskohteistani? Voinko jättää kertomatta perhetilanteeni? Uskallanko katsoa silmiin?

Olemmekin järjestäneet asiakkaille mahdollisuuden osallistua työhaastatteluharjoitukseen. Jotta tilanne olisi mahdollisimman autenttinen, haastattelijana toimii toinen valmentaja, joka perehtyy hyvin haettavaan alaan. Valmentaja näyttelee roolinsa haastattelijana alusta loppuun. Haastattelun jälkeen käydään palautekeskustelu. Moni asiakas on sanonut, että tilanne tuntuu aidolta, koska haastattelijana toimii itselle vieras valmentaja. Palautteen perusteella harjoituksesta onkin saatu lisää itseluottamusta ja kokemusta varsinaiseen työhaastatteluun valmistautumiseen. Myös valmentajalle simulaation toteuttaminen tuo kivaa vaihtelua, kun pääsee välillä rekrytoijan rooliin.

Kokonaisuudessaan työhönvalmennus perustuu siis yhteistyöhön valmentajan ja asiakkaan välillä. Emme toimi asiakkaan puolesta, mutta jaamme mielellämme verkostoistamme ja kokemuksemme kautta saatuja vinkkejä työnhakuun. Tietysti oikoluemme myös hakemuksia ja ansioluetteloja sekä pohdimme sanamuotoja yhdessä. Usein kannustamme asiakasta ja kaivamme yhdessä esiin vahvuuksia, joista asiakkaalla ei ollut vielä tietoakaan valmennuksen alussa.

Valmentajan työ on täysin itsenäistä työtä, mutta onneksi meillä on Uudenmaan alueella mahtava tiimi. Esimerkiksi haastatteluharjoitukset vaativat sujuvaa tiimityötä kollegojen kanssa ja vinkkejä kysymme toisiltamme viikoittain. Yhteistyössä on siis voimaa.

Suosittelen työhönvalmennukseen osallistumista kaikille, jotka haluavat yhdessä pohtia tulevaisuuttaan ja saada lisäbuustia työnhakuunsa. Jokaiselle varmasti löytyy sopiva toimintatapa ja harjoitukset valmennuksen toteuttamiseen. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä TE-toimistoosi valmennukseen hakeutumiseksi.

Tiina Maja
Valmentaja

Uutiset