25.11.2020 Tarinat

Valmentamisen riemua

Miten työnhakuvalmennuksissa kohdataan ihmisiä ja motivoidutaan puolin ja toisin? Mitä valmentaja voi oppia valmennettavilta? Toni Varis kertoo Pohjanmaan valmennuksistaan ja siitä, miten valmentamisesta ja osallistujista saa ammennettua itselleen paljon energiaa.

Olen viimeisten viikkojen aikana päässyt pitkästä aikaa taas valmentamaan ja kouluttamaan Pohjanmaalla. Viimeisimmät valmennukset ovat olleet Etelä-Pohjanmaan työnhakuvalmennuksia sekä Pohjois-Pohjanmaan ICT-alan (käyttöliittymäsuunnittelu ja -testaus) koulutuksia. Edellä mainitut ovat hyvin erityyppisiä, ja molemmista olen oppinut varmasti enemmän kuin osallistujat itse. Minulle valmennusten osallistujat ovat aarrearkkuja. Osallistujien elämäntarinat ja urakäänteet ovat kiehtovia, ja jokainen minulle kerrottu tarina on taas yksi työkalu lisää valmennustyökalulaatikkooni.

Etelä-Pohjanmaan ryhmien osallistujat ovat olleet mainion suorapuheisia ja osallistuvia. Heidän murteeseensa en voisi koskaan kyllästyä. Verkossa tapahtunut valmennus antoi vaikutelman kuin olisi katsonut hyvää eteläpohjalaista elokuvaa tai dokumenttia, kun pääsi kuuntelemaan ihmisten tarinoita heidän työelämästään. Pidin myös erityisesti siitä, että valmennuksen osallistujat olivat ympäri maakuntaa, mutta silti yhteenkuuluvuuden tunne oli käsinkosketeltava. Valmennukseen osallistuneet työnhakijat olivat myös erinomainen muistutus siitä, miten korona on vaikuttanut uskomattoman moneen eri alaan ja valtavaan määrään ihmisiä. Minusta oli mahtava kuulla erään osallistujan palaute, joka kertoi juuri sen, miksi me täällä Publicissa teemme vaikuttavaa valmennustyötä joka päivä: ”En tiennyt, että työnhakua pitää oikein opiskella. Minulla ei ollut hajuakaan, että tällaisiakin valmennuksia ihmiset tarvitsevat. Kiitos, että autatte.”

Pohjois-Pohjanmaan ICT-alan koulutukset olivat myös erittäin piristäviä kokemuksia. Nämä koulutukset olivat livevalmennuksia, joten olimme kaikki samassa tilassa turvaväleistä huolehtien. Toisin kuin työnhakuvalmennukset, nämä koulutukset ovat sisällöllisesti tiukkaa ICT-alan asioita (C++ -ohjelmointikieli, JavaScript, QML-kieli, DesingThinking, havainnointiaihiot, jne). Luonnollisesti edellä mainitut sisällöt kouluttaa niiden asiantuntija, jolloin minä pystyin keskittymään osallistujien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamiseen, urasuunnitteluun ja työpaikkailmoitusten analyysin kouluttamiseen. Osallistujat olivat erittäin motivoituneita, ja erityisen ilahduttavasti moni oli alanvaihtaja ja nyt kokeilemassa, olisiko ICT-ala se seuraava ura-askel. Kunnioitan suunnattomasti ihmisiä, jotka hyppäävät uralta toiselle ja etsivät sitä omaa juttuaan, joka toisi merkitystä ja kenties pilkkeen silmäkulmaan.

Olipa kyseessä sitten valmennus tai koulutus, ihmisten kohtaamisesta tulee aivan mahtavasti energiaa. Valmennustyössä ei työn merkitystä juuri tarvitse miettiä, koska se tulee siitä, että pääsee ajatteluavuksi osallistujille heidän työnhakunsa ja urasuunnitelmiensa kanssa. Tämä vuosi on ollut erilainen valmennusten määrien ja tapojen suhteen, mutta ihmisen kohtaamisen tarvetta tämä vuosi ei ole mihinkään muuttanut.

Toni Varis
Liiketoimintajohtaja

Tarinat